Петър Чиновски

Художник

Петър рисува откакто се помни, първоначално – планове на сгради. Има силен интерес към архитектурата и затова завършва средно образование с вътрешна архитектура.

През цялото време обаче доминира интересът към литературата и философията. След това, решава да учи в частен колеж по визуални изкуства.

След завършването си, по много причини, е разочарован от локалното образование. Тогава среща настоящата си жена, която учи живопис в Търново, а той решава да последва примера ѝ. Заобиколен от фигуративни влияния, е фокусиран предимно върху това да се докаже като художник. Така се развива стилът му и започва да получава поръчки от чуждестранни колекционери. Използва свободното време извън поръчките, за да пише. И има успехи – награда от Софийски университет и публикации в Литературен вестник.

Към визуалното изкуство подхожда абстрактно и в това вижда неговата „чистота“. Експериментира чисто формално, с материали и методи, и прави дигитални композиции, хартиени колажи, реалистични рисунки на предмети. Напоследък проявява интерес и към това да създава триизмерни творби.

Все още не е сигурен обаче кое е истински доминиращото у него – вербалното или визуалното.