Парапланер

Група
Парапланер се събират в края на 2014 г. с идеята да правят авторска музика, експериментирайки в смесването на стилове. Мариета Койнарска (клавишни) и Александрина Александрова (вокал и бас) започват да събират идеи за авторска музика.
Малко след това, към групата се присъединяват Яна Дончева (флейта и саксофон) и Виктор Аначков (барабани), с които започват интензивни репетиции. Не след дълго идва и първото предложение за сценична изява – откриващ акт за концерт на П.И.Ф. и се налага бързо да се реши и името на групата. Така се появява то – Парапланер, символ на свободата и независимостта, лекотата и удоволствието от летенето на крилете на музиката. Следват още няколко съвместни концерта с П.И.Ф. , а по-късно и самостоятелни такива в София и страната. През лятото на 2015 г. излиза първият сингъл на групата – “Комари”, подкрепен с видео клип. Песента е продуцирана от Димо Стоянов (П.И.Ф.). Малко по-късно същата година на барабаните застава Георги Денчев.
През 2016-та година излиза дебютно EP със заглавие “Tunestalkers”. То съдържа 6 песни, а музикален продуцент е Константин Кацарски – Koka Mass Jazz. През следващите месеци излизат три видео клипа към песни от него – Есен, Дза и The Elephant Dance. Малко след премиерата на EP-то, Мариета Койнарска се оттегля в майчинство. На пианото я замества Красимир Спиридонов, с чиято подкрепа се осъществява минитурне за представяне на миниалбума в 8 български града. Лятото на 2018-та излиза сингълът “О.К./Омагьосан кръг”, който се завърта в класацията “БНР топ 20”.
След завръщането на Мариета, групата решава да направи съвместна песен с Евгени Енчев – ГЕНА. Песента носи заглавието “Седмото кафе” и излиза зимата на 2018-та, като също взема участие в български радио класации. Няколко месеца по-късно решават да продължат съвместната си работа с Гена и правят още 8 песни, които заедно със “Седмото кафе” илизат под формата на колаборативен албум – “Орбита”.
От 2019-та насам Парапланер са трио – Александрина, Мариета и Деян Драгиев (Даката).
Групата свири активно на българската музикална сцена, като участва в редица клубни събития, колаборативни и самостоятелни концерти и фестивали, като: “Wake up”, “Sofia Fusion Festival”, “Капана фест”, “Kongur Air Festival”, “Мога фест”, “Фестивал на солта – Бургас”, “Shake that hulm” и др.
Стилът на Парапланер е смесица от различни музикални направления и не може да бъде категоризиран. Авторската им музика е естествена, неподправена и залага на прякото емоционално въздействие върху слушателя. Това, което те кара да се заслушаш, да се замислиш и да се отдадеш на музиката точно в този момент.

Singles

Докосни се до нашата музика

Достатъчно ли би било, ако спрем до тук? Дали това, което сме е по-добро от вчера?“.