Ирен Петрова

27г. Поет

Ирен Петрова e родена в София. Висшето си образование получава в Софийски Университет „Св. Климент Охридски” със специалности Социална педагогика, Онлайн журналистика и медии и Авторски театър. През 2015 г. неин ръкопис печели конкурс на Министерството на културата и през следващата година излиза първата ѝ стихосбирка „Процеп към Париж“. През 2017 г. получава специално отличие от фондация „Васа Ганчева“ за отношението си към проблемите на културата и за изявите си в литературната и театралната критика, в художествената проза и в поезията. Участвала е в международни театрални фестивали. Нейни стихотворения са превеждани на английски, италиански, испански, гръцки и турски език.

Ако бях дъжд
щях да попия и изчезна в пръстта
ако бях кръв
щях да се съсиря във вените
ако бях камък
щях да се нагрея до пръсване
но аз съм човек
и трябва да понеса всичко.

Ирен Петрова – цитати:
“Поезията е паметта на човешката душа”
“Стиховете винаги стигат твърде късно до читателите – там е бедата. Похвалите идват, когато вече не се нуждаем от тях, когато трудът отдавна е изгубил стойността си. Тогава няма радост, само махане с ръка – излязоха. И толкова.”
“Големите поети и писатели са тези, които добре познават живота, не от книгите, а от самия живот. Онези, които години наред са седели зад бюрото и са анализирали чуждите думи, вместо да пишат свои собствени и да ги търсят вън – където е животът, и вътре – където е личното му преживяване и осмисляне, никога не прописват. Те завинаги остават на ниво подреждане на думи, защото нямат материал, който да облекат с тях. “
“Да пишеш, значи да си отговорен за развитието на езика и културата. За жалост, малко поети и писатели съзнават своята отговорност. Ако се стремиш към съизмерване с езика, макар и той винаги да е по-голям от теб, значи си поел верния път.”