Елена Маринова

Танцьор

Елена Маринова е на 18 години, танцува от 3 годишна, а професионално се занимава от 4 със съвременен танц и с хореография. Елена учи Съвременен танц в “Trinity Laban Conservatoire”, London от 2020-та година. 

Пътят ѝ започва в Танцова Школа “ДЮН”, Танцов Спортен Клуб ФрЕя и преминава през множество обучения на световно известни хореографи от САЩ, Корея, Русия, Италия, Испания, Германия, Латвия, Сърбия и Нидерландия.

През годините участва в голям брой международни и световни състезания на International Dance Organisation в стилове като съвременен танц, джаз и класически балет. 

През 2016-та година участва в спектакъл на Държавна Опера Бургас, а през 2019-та година в международен обмен в Германия по програмата Еразъм+, с фокус съвременен танц. 

Оттогава Елена създава собствени събития за съвременно изкуство в партньорство с БНР-Бургас, МКЦ-Бургас, НХА-Бургас, ТСК Фрея и ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. 

През изминалата година създава платформата DANCE FRAME, чрез която показа на бургаската публика два авторски спектакъла. 

В момента е избрана за 9-месечно обучение за Кино Танц и се развива и в тази посока. Фотографията и киното винаги са я влечали, но само аматьорски. Опитва се да догони тенденциите на времето в изкуството и да намери начин да представя танца си и на малкия екран, по също толкова пленителен и вълнуващ начин за публиката.

Има зад гърба си богат опит в организирането на събития, благодарение на менторската програма на Читалище Хамалогика и на четирите години, прекарани в борда на „Интеракт клуб-Бургас“.

Артистичните ѝ търсения са кросдисциплинарни. Обича да се гмурка в новото, в непознатото, да се предизвиква и да търси себе си чрез всеки вид изкуство. Танцът е нейният език, а театърът – нейна мечта.